регистрация на фирма

Счетоводство на електронен магазин

Какви данъчни задължения ще имате при онлайн търговия ?

Предвид условията на пандемия през последната година много търговци с физически магазини се ориентират към онлайн сектора.Свидетели сме на масово затваряне на физически магазини и „смърт“ на дребният търговец.Бъдещето е в онлайн търговията и клиентите са все повече онлайн ориентирани.

довнасяне на осигуровки
счетоводни услуги цени

 

Какво трябва да знаете за счетовоството на онлайн магазин:

  1. Ще е необходимо да имате регистрация по ЗДДС.Имайки предвид, че онлайн търговията почти на 100% прави реклама в google/facebook от данъчна гледна точка това налага регистрация по зддс на основание чл.21,ал.2.Тази регистрация е специална и касае само получените услуги от ЕС,което от своя страна означава,че вие оставате нерегистрирани по зддс за продажбите,които правите /до достигане на оборот от 50 000лв/

Освен това в повечето случаи вие ще внасяте стоката,която ще продавате.Имайте в предвид,че при внос на стоки до 20000лв на година не сте задължени да сте регистрирани по ЗДДС, но самите ви доставчици ще ви начислят ддс и ще трябва да го платите в съответната държава от която купувате.

  1. Метод на плащане –наложен платеж, Пощенски паричен превод, плащане с карта.

Наложен платеж- означава,че вие издавате касовия бон на клиента

Пощенски паричен превод-  платежният документ за клиента се издава от куриерската фирма,а вие получавате парите си от куриерската фирма по банков път.За целта трябва да сключите договор за ППП с куриерска фирма.

Плащане с карта- за целта трябва електронният ви магазин да има необходимите настройки ,за да приема плащания с карта.Вие получавате плащането си директно от клиента по банков път.

  1. Какви документи трябва да издавате на клиента – Ако клиента изиска от вас фактура,трябва да издадете такава.Съпроводителен документ би било добре да е и копие на поръчката на клиента и Формуляр за упражняване право на отказ.

В случай ,че клиентът ви не поиска изрично фактура и той е физическо лице не сте длъжни да издавате такава.С оглед на по-прецизното счетоводство ние препоръчваме издаване на фактура за всяка поръчка като не е необходимо да искате лични данни на клиента. Достатъчни да две имена!

 

За вас като онлайн търговец доказателство за извършена продажба ще са:

  • полученият в брой наложен платеж
  • изплатеният пощенски паричен превод от куриерската фирма
  • товарителницата

 

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или оферта  за счетоводно обслужване

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *